HTML

Kiáltvány az Értelmiséghez!

Ez az oldal egy kapcsolatteremtő oldal kíván lenni és várja mindazok hozzászólásait (legyen jobboldali/baloldali liberális/konzervatív, vagy bármi egyéb gyökerekkel rendelkező), akik úgy érzik képesek egyrészt felfogni helyzetünk súlyosságát, másrészt van még bennük egy cseppnyi remény, hogy a világ folyása megváltoztatható! Kapcsolat: egy.kozulunk[kukuc:]gmail pont com

Friss topikok

Linkblog

Értelmiségiek: lépjetek a tettek mezejére, fogjatok végre össze!

2011.04.02. 12:59 :: Egy Közülünk

 Kiáltvány az értelmiséghez!

Van más út, van megoldás!

 

 

Elég volt! Elég volt! Elég volt! Az nem lehet, hogy csak ennyire vagyunk képesek! Elég abból, hogy mindig csak valami ellen tudunk szövetkezni és alamizsnát dobva befoghatják a szánkat! Az nem lehet, hogy nem tudjuk jobban csinálni! Miért nem vagyunk képesek végre összefogni? Miért nem vagyunk képesek betölteni szerepünket?

Ne higgyétek, hogy nem vagyunk alkalmasak a dolgok megváltoztatására! Talán nem vagyunk sokan, akiknek megadatott, hogy olyan nézőpontból lássuk a világot, hogy tudhassuk: nem csak hogy nem jó irányba megyünk, hanem ha így folytatjuk, akkor egyértelműen a vesztünkbe rohanunk!

Ne higgyétek el, hogy nincs lehetőségünk a jövőnk megváltoztatására: de igen, van! Habár egyértelműen elszalasztottuk a lehetőséget, hogy a kevésbé göröngyös utat járjuk, de talán csak most érett meg az idő, csak most nyílhattak ki a szemeink!

Feladatunk egyrészt egyértelmű, másrészt szinte leküzdhetetlen akadálynak tűnik: le kell vetnünk a régi gúnyát, és újat kell készítenünk: végre valahára össze kell fognunk!

Ne számítson többé, hogy ki hova tartozott régi gúnyája szerint: hanem csak az, hogy felismertük, hogy egy Új, egy Közös utat kell járnunk! Ha képesek vagyunk ebben hinni, ha képesek vagyunk összefogni, akkor egy olyan világot teremthetünk, amelyben a mai kor legyőzhetetlennek tűnő rabláncaitól végre megszabadulhatunk, azokat átszabhatjuk! Mert ne gondoljuk, hogy a gazdasági, politikai és egyéb hatalmi rendszerek megkövesedett emberellenes szabályai léteznének, ha nem pont MI tartanánk azokat életben, ráadásul mindezt olyan módon, hogy közben a saját jövőnket éljük fel!

Ez a kiáltvány nem valakik ellen, hanem egy egyértelmű célért hív összefogásra: a jövőnkért, a gyermekeink és végső soron az egész emberiség jövőjéért kell összefognunk, mert ez a MI feladatunk! A gazda állatot nevel, és növényt termeszt, hogy legyen miből ételt, ruhát készíteni; a pék a gabonából kenyeret süt számunkra, amely a mindennapi életünk része; a kőműves házat épít, hogy legyen hol laknunk. És az értelmiségnek nem dolga-e, nem kötelessége-e(!), hogy sajátságos helyzetéből adódó erőforrásait, tudását  embertársai javára fordítsa?

Ne féljetek, mert nincs más lehetőségünk: ez az út nem csak egy lehetőség, hanem kötelesség, mert vagy így, vagy úgy, de máskülönben egy olyan világban találjuk magunkat, amelyet egyikünk sem kíván!

De mi lenne az első lépés? Keressük meg (igen: Te is kedves Olvasó!) mindazokat, akik képesek megérteni a jelen társadalmi helyzet súlyosságát és úgy érzik képesek arra, hogy bezárt világukból (amely önhittségnek és szűklátókörűségnek tűnhet sokszor mások számára) feleszméljenek, lemondjanak rövid távú érdekeikről, mindezt azért, hogy részesei lehessenek egy új, egy emberibb világ létrehozásának! Ez az út, ha hiszünk benne és együttműködünk, akkor sokkal rövidebb, mint sokan gondolnák, de ha nem hiszünk eléggé, akkor talán már későn, vagy soha nem érhetünk a végére.

Ezért hát nincs vesztegetni való időnk: meg kell találnunk egymást, meg kell tanulnunk egy nyelvet, egy Közös nyelvet beszélnünk, mert ez elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy belefogjunk a nagy KÖZÖS munkába: egy fenntartható világ létrehozásába!

------------------------------------------------------------------------------------

 

Ez az oldal egy kapcsolatteremtő oldal kíván lenni és várja mindazok hozzászólásait (legyen jobboldali/baloldali liberális/konzervatív, vagy bármi egyéb gyökerekkel rendelkező), akik úgy érzik képesek egyrészt felfogni helyzetünk súlyosságát, másrészt van még bennük egy cseppnyi remény, hogy a világ folyása megváltoztatható!

Mert igen tennünk kell valamit! Meg kell magunkat szerveznünk (akár konkrét szervezet formájában is), és példamutatásunkkal minél több ember számára egyértelművé kell tennünk, hogy igen: van más út!

Továbbá, ha bármely olvasó úgy érzi, hogy jóakaratú hozzászólása gazdagíthatja ezt a kezdeményezést, akkor akár hosszan, akár röviden, de kérem vesse „papírra”, mert meg kell tanulnunk egymás nyelvét, meg kell értenünk egymást, de ez párbeszéd nélkül nem megy, nem mehet!

És egy nagyon fontos kérdés: De kik az értelmiségiek? Szerintem mindenki, aki úgy érzi, hogy gondolkodásmódjának a  pallérozása és a bölcsesség keresése az életfeladatának része - végezzen bármilyen munkát is - és erőt érez magában arra, hogy ezt mások számára kamatoztathassa (és ilyen módon megérti és sajátjának érezheti ennek a kezdeményezésnek a fontosságát is).

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kialtvany.blog.hu/api/trackback/id/tr522793494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.04. 23:12:55

Szomorúan látom, hogy fél év alatt én ez az egyetlen hozzászólás.

Még soha sem voltam első - de most szívesen lemondanék erről, mert úgy vélem, hogy ez a kezdeményezés (maga a blog) jó. Minden civil rügyfakadásnak örülni kell, e téren ugyanis elég sivatagos nálunk a vidék.

És a magyar nagyon konok, lassan, irtó lassan mozdul, nehezen adja fejét a változtatásra - főleg gondolatilag.

Egy Közülünk 2011.10.04. 23:34:05

@Zébácsi: Minden kezdet nehéz...
Szívesen veszem, ha bármilyen hasonló kezdeményezést tud(nál) ajánlani.
Vagy természetesen szívesen várok hosszabb lélegzetvételű szöveget is: kirakni. Más nyelvezettel, talán több embert is meg lehetne szólítani!

Köszönettel: egy útkereső:)

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.10.05. 00:21:14

@Egy Közülünk:
"Minden kezdet nehéz..."

No, de ennyire? Fél év alatt senki sem szólt hozzá írásodhoz - sajnos.

Én egy egyszerű fickó vagyok, aki elborzad a napi poltikai történések láttán, de még jobban elszomorít az, amit az emberek közti interakciók során látok, hiányolok.

Viszont pont emiatt örömmel olvasok-hallgatok minden olyan új kezdeményezést, ami törekvését tekintve az emberek közti szakadék és nézetkülönbség enyhítését-szűkítését, esetleg megszüntetését célozza.

Véleményem szerint ugyanis rossz a megközelítés: hazánkban alapvetően nem gazdasági, hanem sokkal inkább morális és társadalmi válság van, a gazdasági teljesítményünk gyengesége már ezek eredője.

Persze, fontos a GDP, GNI, a CDS-felár és a forintárfolyam, de ezek rendbetétele nem megy morális és gondolati változás nélkül.

Nos, ezért fontos az, hogy minél több civil kezdeményezés legyen, hogy minél több kultúra és párbeszéd hassa át mindannapjainkat. Ezt kell erősíteni, mert e nélkül soha nem lesz igazán otthonosan lakható és élhető ez a kis talpalatnyi föld.

Környezetemben látok erre igényt, egyre többen fogalmazzák meg, hogy valami nem stimmel életükkel és alapvetően nem (vagy nem csak) az anyagiak hiánya a bajuk.

Ezért csodálkozom, hogy egy ilyen blogon miért nincs egy kicsit nagyobb tumultus...
Remélem, ez változni fog.

Hosszabban írni? Köszönöm, de ez (matekos aggyal) nem olyan könnyű....

Szebb napokat és üdv:
Egy Másik, Közülünk

Éva-48 2011.10.06. 02:01:58

Miért nincs nagyobb tumultus?

Azért mert már - majdnem - mindenki dolgozik egy vagy több programban, körülnéztek, elköteleződtek.
Pl. Falufejlesztési Társaság szervezésében Csütörtöki Iskola, havonta új előadóval.A hallgatóság köréből is mindenfelé lehet kapcsolódni. Személyesen kell szerintem, a neten már van minden.

Talpra magyar!

Egy Közülünk 2011.10.07. 00:29:44

@Éva-48:
Talpra bizony! Köszönöm a hozzászólást és a felhívást a csütörtöki iskolára!

Pont ez lenne a cél, hogy az ilyen kezdeményezések összeérjenek!

Éva-48 2011.10.07. 06:43:01

Kösz a gyors választ. Legyen akkor - csináljuk is, szervezzük meg - "mesterségünk címere": Talpra magyar

mert tudjuk, hí a Haza! :)

Magyarországról jöttünk, híres mesterségünk címere: Talpra Magyar :D

Éva-48 2011.10.07. 06:48:54

@Zébácsi: Gyere a Szívesség Közösségbe,
megtalálható: szivesség.net

sokféle kapcsolódásra van lehetőség, megtalálod a szlogent: adni JÓ, a bizalom felszabadít

személyesre is, Budapesten, Szegeden, Sopronban, de más vidéki helyek is vannak, ott nincsenek még! :D csoportok.
Üdv
Éva

Egy Közülünk 2011.10.07. 11:46:46

@Éva-48: Habár nem nekem jött, de egy-két dolog:
helyesen:
szivesseg.net (ékezetek nélkül:)

Amióta utoljára látogattam az oldalt rengeteget gazdagodott! Valóban remek kis kezdeményezés!

Egy Közülünk 2011.10.07. 11:49:56

@Éva-48:

Részemről rendben: szervezzük meg!
Írsz egy hosszabb lélegzetvételű szöveget, amiben bővebben kifejted te mit gondolsz?
(ezt kirakjuk) én is írok erre egy választ!
Ha összeérnek a gondolatok, akkor az remek kis előrelépés lenne!:)
Indulásnak ez így rendben?

yoda-jedi 2011.10.07. 14:33:38

kiáltványnak túl hosszú. nem olvasom el... az értelmiség mindig ezt hagyja ki a számításból, hoyga többség LUSTA és BUTA...

ezzel nyer mindig a zorbán

Egy Közülünk 2011.10.07. 14:36:59

@yoda-jedi:
és ez így rendben is van?
Ha igen a válasz, akkor valóban nem neked szól ez a kiáltvány:)

Éva-48 2011.10.09. 05:19:23

@Egy Közülünk: Épp arról írtam,hogy már sokan - majdnem mindenki :) - DOLGOZIK.
Akkor most milyen zászlóbontást vársz?

Végre rájöttem, hogy a mindennapin.hu-n láttam a linket... no ez máris összehozott minket :)még jobb, hogy INNEN be tudtam lépni az oldalra.
Persze, én is dolgozom... és ha lesz "valami" vagyis sikerül abból, amit az a portál tervezett, akkor biztosan tovább
lehet lépni, találkozunk. A Név stipi-
stop :)

Egy Közülünk 2011.10.09. 12:41:13

@Éva-48: Kedves Éva,

örülök, hogy te így látod (valószínűleg egy nagyon szerencsés pontról látod a világot), vagy lehet mégsem ugyanarról beszélünk?
Sokan próbálkoznak ezt azt, de ha úgy lenne, ahogy te mondod, akkor miért nincs látható eredménye? Azok a próbálkozások amiket én látok, azok rendre vagy megakadtak (nem bírnak túl lépni önmagukon), vagy sajnos nem az ész-szerűségről és jövőorientáltságról szól! A Gyűlölet nem megoldás! (rövid távon pedig sokan ezt preferálják!) nem MÁSOK ellen kell összefogni!

Éva-48 2011.10.09. 16:13:41

Kedves Egyvalaki, nem mondtam hogy mások ellen. Ezt a linket/vagyis ajánlót Böjte Csaba írása alatt láttam egy hsz-ban. Vajon ki :) volt aki odaírta, amikor csak egy - és aztán még egy hozzászóló volt rajtunk kívül?
Aki csak most kezd(ene) dolgozni, annak meg kellene találni hova kapcsolódjon (ahogy én is teszem) - de mi az hogy mások ELLEN? a VIDÉKFEJLESZTÉSI koncepciót pl nemcsak a kormányzó párt, hanem az LMP és a Jobbik is elfogadta.
És ha nem haragszol, ide, ahol a madár se jár, nem írom le a munkámat, tervemet, hanem, érdemes volna "összefogni" a
kezdeményezéseket...
Említettem azt a közösséget: még egy darabig útkeresés (de jó) :)lesz ott is.

A legjobbakat mindenkinek ! Szerintem majd összetalálkozunk valahol, ahogy ebben a kis országban lenni szokott :)

Egy Közülünk 2011.10.09. 16:51:39

@Éva-48: Bocsánat, félreérthető voltam valóban! Nem személy ellen irányult az előző bejegyzés, hanem "bizonyos" kezdeményezések ellen.
Én sok olyan kezdeményezést láttam (látok), amelyek az ellen-logika alapján működnek! (Pl.: valószínűleg pont ez vezetett a 2/3-hoz is...)
tehát részemről úgy vélem, hogy az említett útkeresésen túl fogalmazódott már 'sajnos' a bejegyzés is!

Tehát elnézést ha bántó voltam! És igen, remélem összefutunk:)

Éva-48 2011.10.09. 16:59:04

Szia, pont itt vagyok még: "azért" van ám nekem kizáró ok, na nem úgy mint a 2/3 ami odazárt.
Ugyanitt, a mindennapi.hu-n van egy olvasói levél. Arra válaszoltam, haj.
Aztán megnéztem a honlapot, hajaj - és írtam egy levelet! bár ne tettem volna, DE, szerinted, ki az, aki ... ott a főtitkár?!
Az a véleményem, hogy Ócsa IS meg más IS - megoldásként mi lesz elég - ma, és főleg HOLNAP?
Ha még a többi levelet is elolvasod a holnapon, körvonalazódhat. Nos, hát VELÜK nem ...

Egy Közülünk 2011.10.09. 17:19:38

@Éva-48: Félek elvesztettem a fonalat:(
Főtitkár? Hol? Mindennapi-nál?

Kérlek, ne bántódj meg: de ez a "velük nem", ez nagyon rossz tanácsadó! Ez sok jó embert letérített a jó útról! (és itt most nem konkrét személyekről, hanem elvi hozzáállásról van szó! Az emberek általában jóra törekszenek szerintem, csak sokan úgy gondolják, hogy a "jó"-t azt ők tudják, miközben azért ez lássuk be ez alapvető emberi...)

Látod, valószínűleg mégsem ugyanarról beszéltünk:
Sokkal messzebbről kell kezdenünk, ahhoz hogy megértsük egymást és végre egy irányba húzzunk! Ha még szánsz rá néhány percet olvasd el kérlek újra a bejegyzést! Én szeretnék túllépni azokon a beidegződéseken végre, amelyek megkötnek minket!

Éva-48 2011.10.09. 17:41:21

@Egy Közülünk: Ezen persze, hogy túl kellett volna lépni már régen. Nem is jól írtam: vannak egyes politikusok, akiknek semmi sem szent, és egy ilyen személyt véltem felfedezni - ennyi!
Régesrégen nincs "jobb" és "bal" csak JÓSZÁNDÉK vagy önös érdek. Nos, ez utóbbit fedeztem fel, abban a köntösben, mintha az előzőről lenne szó és a legjobb fajtából. Nos ez az, ami ELRETTENTETT - hogy EBBEN AZ ESETBEN NEM (egyébként nagykutyák, és röhögnek a markukba - sajnos!)

Le lett pusztítva az ország. Mint egy tatárjárás, és még a törökök, együtt. DE ha jön egy ilyen HADVEZÉR, a pusztítók közül és szép "huszár-egyenruhát" ölt, sőt, szabadságharc vezérét, azért, gondolom,

attól Te is elfordulnál (hányni).

Az IGAZI szocialisták, akik akár meg is haltak, vagy, "kommunisták" (az említett lapon kardoskodtam, hogy ellopták ezt a szép szót, mert a KÖZÖSSÉGRŐL szólna - kaptam is érte főleg hideget :) )- tehát semmilyen előítéletem nincs - nem mintha ajánlanám magam, nem volna rengeteg
dolgom - viszont tapasztalatom, az VAN.

Jó közösségszervezést kívánok! Barátsággal
Éva

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.06.29. 18:06:29

Ugyanez más megközelítésben, igaz, nem csak értelmiség szálon, sőt:

www.kibulizottorszag.net

Egy Közülünk 2012.06.29. 22:11:47

@ByA: :) már olvastam! :)
Sajnos nagyon-nagyon kevesen vagyunk!

és csak ismételném:
"De kik az értelmiségiek? Szerintem mindenki, aki úgy érzi, hogy gondolkodásmódjának a pallérozása és a bölcsesség keresése az életfeladatának része - végezzen bármilyen munkát is - és erőt érez magában arra, hogy ezt mások számára kamatoztathassa..."

azaz minden gondolkodni és tenni akaró ember

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.06.29. 22:40:27

@Egy Közülünk:

Kicsit fennkölt. Egy Mérei nevű pszichológus egyszerűbben mondta: az értelmiségi, aki értékekhez csapódik. (Vagy nagyon hasonlóan.)

Különben meg azt sejtem nem olyan kicsi a létszám. Az egyszerű emberek tömegei élik át hasonlóan, csak nem tudják, hol fogják meg.

Amit nem csodálok, mert maximális mennyiségű zavarosságot zúdtanak rájuk, napról napra. Úgy szoktam mondani, hülyére pofozzák őket értelmetlenségekkel.
süti beállítások módosítása